Uključivanje OCD u budžetski proces u BiH – Izrada alternativnih prijedloga budžetske potrošnje

Izrada alternativnih prijedloga budžetske potrošnje vrši se putem za to unaprijed pripremljenog obrasca. Ovi prijedlozi budžetske potrošnje mogu se podnijeti svake godine u osmom mjesecu, te služe kao detaljan pregled bitnosti izdvajanja budžetskih sredstava za ciljeve koji se ne finansiraju dovoljno, odnosno koji nisu finansirani uopće.

Detaljnije informacije o procesu koji dovodi do stvaranja novog prijedloga budžetske potrošnje možete pronaći na ovom linku, u brošuri “Vodič kroz budžet Bosne i Hercegovine za građane”.

Cjeline obrasca su sljedeće:
1. Organizacija civilnog društva oja predlaže prijedlog nove potrošnje
2. Naziv ministarstva ili budžetskog korisnika – Kome je upućen zahtjev?
3. Naziv prijedloga potrošnje
4. Naziv programa
5. Implikacije trošenja budžetskih sredstava – Tabelarni prikaz trenutno izdvojenih sredstava, ukoliko postoje, i budžetskih sredstava koje bi bilo potrebno izdvojiti u sljedeće tri godine za ostvarenje cilja iz naziva prijedloga
6. Osnova troškova – Obrazloženje po kojem osnovu se sredstva zahtijevaju – zakon, trenutna budžetska sredstva koja treba povećati, zakon koji se ne primjenjuje u potpunosti…
7. Obrazloženje prijedloga nove budžetske potrošnje – Odrediti ciljeve prijedloga, zašto se prijedlog smatra svisokoprioritetnim, da li je prijedlog usaglašen sa Strategijom razvoja zemlje… (detaljnije informacije u šablonu tabele za podnošenje prijedloga budžetske potrošnje koji možete preuzeti na linku na dnu stranice)
8. Dodatne informacije – Da li je prijedlog u suglasnosti sa strategijama, izvještajima, da li ga podržavaju međunarodni donatori?
9. Očekivani rezultati
10. Konsultacije – Da li ministrastvo podržava predložene izmjene, da li su organizovani sastanci sa predstavnicima vlasti i ministarstava, da li postoje negativne implikacije vezano za provođenje prijedloga?
11. Mogući rizici prijedloga novih inicijativa – Da li postoje rizici vezani za provođenje prijedloga; da li je urađena procjena rizika?

Na sljedećim linkovima možete preuzeti prijedloge podnešene od strane organizacija učesnica Budžetske akademije koje su prošle u proceduru, kao i praznu tabelu za podnošenje prijedloga budžetske potrošnje.

1. Tabela za podnošenje prijedloga budžetske potrošnje – šablon.
2. Prijedlozi organizacija učesnica Budžetske akademije
2.1. Inicijativa i civilna akcija – ICVA – Kanton Sarajevo
2.2. Krila nade – Federacija Bosne i Hercegovine
2.3. Krila nade – Kanton Sarajevo
2.4. Sumero – Federacija Bosne i Hercegovine
2.5. Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine i Donorska mreža BiH – UDITBFBiH i DMBiH – Federacija Bosne i Hercegovine
2.6. Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine i Donorska mreža BiH – UDITBFBiH i DMBiH – Kanton Sarajevo

Posted in Nekategorisano and tagged , , , , , , , , .