Dodijeljene nagrade Fondacije CPI za prijedlog otvaranja i upotrebe javnih podataka

Sarajevo, 30. januar 2016.

Danas su Sarajevu u prostorijama Academy 387 dodijeljene nagrade za najbolje ideje o najpotrebnijim i stanovništvu najkorisnijim otvorenim podacima. Nagrade pobjednicima konkursa „Nagradni zadatak za javni podatak“ dodjeljuje Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) u saradnji sa Academy 387, One World Platform, u sklopu projekta finansiranog od strane Ambasade Kraljevine Nizozemske.

IMG_0946

Dobitnik prve nagrade za najbolju ideju je Mirza Čengić za prijedlog pod imenom: „Open Air“ koji svojim prijedlogom želi omogućiti bolju informiranost građana o kvalitetu vazduha automatiziranim skupljanjem i jednostavnom geografskom prezentacijom. Ova ideja nagrađuje se novčanim iznosom od 1.000 KM. Dvije druge nagrade u iznosu od po 500 KM dodijeljene su Damiru Piriji za ideju „Crime Stopper“, kojom se žele mapirati kriminalne aktivnosti i Nikoli Bešliću za ideju sa nazivom: „Brz pristup informaciji o formularima i popratnim dokumentima potrebnim za reguliranje statusnih pitanja“, koja skraćuje vrijeme izdavanja pojedinih dokumenata. Sve ideje su nagrađene i stipendijom za edukaciju na Academy 387.

IMG_0963

Svrha nagradnog konkursa „Nagradni zadatak za javni podatak“ bila je da potakne građane i građanke Bosne i Hercegovine na razmišljanje o pristupu informacijama, otvaranju izvora javnih podataka i znanja i načinu njihove upotrebe i korištenja u svakodnevnom životu. Svi dostavljeni prijedlozi su pokazali interes građana/ki za što većim otvaranjem podataka u zdravstvu, javnim finansijama, saobraćaju i radu institucija.

 

 

Posted in Vijesti.