Ko je sve položio Građansku maturu?

Građanska matura u Tuzli

Građanska matura u Tuzli

“Građanska matura“ je simboličan naziv za događaj koji je Fondacija CPI (Centar za zastupanje građanskih interesa) ponudila mladima, prije svega maturantima kao novi i originalan način da obilježe završetak školovanja, da nauče nešto novo i da se pri tome još i dobro zabave.

Imajući u vidu pasivnost mladih u BiH, te činjenicu da ih sve veći broj po završetku srednjeg i visokog obrazovanja odlazi u druge zemlje (i tamo ostaje), željeli smo da kroz ove edukativno zabavne događaje omogućimo mladima da nauče nešto novo i da kasnije nastave da stiču nova znanja i postanu informisani, aktivni i odgovorni građani svoje lokalne zajednice. Stoga je poziv na događaj, osim maturantima koji bi na predstojećim lokalnim izborima trebali da po prvi puta glasaju, bio upućen i svim mladim ljudima od 17 do 30 godina.

Cilj nam je bio da potaknemo mlade da traže odgovornost političara za pogrešno donesene odluke, ili obećano a neučinjeno, da se zainteresiraju kako se troše budžetska sredstva, a naročito ona namijenjena mladima, te da ih animiramo da izađu na izbore i glasaju kao dobro informisani građani. Istovremeno, željeli smo da im prenesemo poruku da se aktivizam ne završava izlaskom na izbore, već da moraju i nakon izbora da prate rad izbranih predstavnika vlasti, te da ne čekaju četri godine kako bi tražili njihovu odgovornost.

Tokom juna ove godine „Građansku maturu“ organizovali smo u devet bh. gradova/općina: Zenici, Mostaru, Sarajevu (za općine Stari grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Novi grad Sarajevo), Tuzli, Doboju i Banjoj Luci, u saradnji sa lokalnim organizacijama civilnog društva (Medica Zenica, Agencija lokalne demokratije Mostar, Omladinski resursni centar Tuzla, Udruženje za edukaciju i političko obrazovanje Teslić i Udruženje građana Perpetuum Mobile – Centar za razvoj mladih i zajednice Banja Luka).

Dvosatno okupljanje bilo je ispunjeno muzikom, razgovorom o političkoj situaciji, značenju i značaju ekonomskih politika, značaju otvorenosti budžetskog procesa, sa osvrtom na to šta im pruža i kako se koristi Baza javnih finansija Fondacije CPI.

Da bi cijeli događaj dodatno približili mladima, angažovali smo DJ-eve koji su bili zaduženi da puštaju muziku socijalno angažiranih muzičara, koji svojim tekstovima izražavaju kritiku stanja u društvu. Uz muziku smo printali „račune“ koji pokazuju količinu novca koju zaposleni mladi ili njihovi zaposleni roditelji mjesečno izdvajaju za državu kroz različite poreze, ili koliko dana u godini rade za sebe a koliko za državu.

Potom je mladima prezentiran Priručnik za Građansku maturu koji je za Fondaciju CPI izradila Doc. Dr. Velma Pijalović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Priručnik pruža uvid u makroekonomske ciljeve država, makroekonomske trendove i probleme sa kojima se susreće BiH. Obrađuje osnovne ekonomske politike, fiskalnu i monetarnu, kao i vezu između ekonomije i politike sa naglaskom na važnost izlaska na glasanje. Konačno, da bi mladi bili odgovorni i informisani glasači, u posljednjem dijelu priručnika dat je osvrt na prihode i rashode gradova i općina u kojima je događaj organizovan (podaci iz CPI Baze javnih finansija).

Uslijedio je nastup stand up komičara iz Komedije s nogu na čelu sa Peđom Bajovićem. Osim njega na svakom događaju nastupala su još po dva komičara: Filip Andronik, Hazim Mujčinović, Igor Drljo, Omer Hodžić, Navid Bulbulija, Jasmin Džemiđić, Mirko Komljenović, Dušan Jokić i Igor Kalaba.

U prvih deset dana juna oko 500 mladih u Zenici, Tuzli, Mostaru, Doboju, Sarajevu i Banjoj Luci uspješno je položilo „Građansku maturu“.

Po riječima Omera Hodžića, ekipa komičara na neki humorističan način pokušavala je dočarati šta se zapravo dešava u vlasti, tamo dokle ne dopiru oči javnosti. Dodao je kako se nada da će mladi iz svega toga dobiti neku poruku, o kojoj će možda razmisliti kada dođu kući, te da će svako od ovih večeri biti još jedan korak u borbi ka ozdravljenju našeg društva jer je, kako je kazao, poprilično bolesno od nepotizma, nacionalizma i sličnih stvari.
„Ako uspijemo barem jednog čovjeka  natjerati da razmisliti o tome i da proba da bude bolji čovjek i učini nešto za zdravije društvo onda je ovo veče uspješno“, kazao je Hodžić u izjavi za Fenu prije početka „Građanske mature“ u Mostaru.

Peđa Bajović je kroz svoje nastupe uputio više poruka mladima, o razlikama u poimanju vrijednosti rada, marljivosti i zaposlenosti kod nas i u inostranstvu kojem mladi teže. Također im je ukazao na značaj kritičkog osvrta na rad vlasti prije izlaska na izbore.

Najuspješniji u polaganju „Građanske mature“ bili su mladi Tuzle, uzimajući u obzir broj mladih koji se odazvao pozivu, njihovu ukupnu angažovanost i pozitivne povratne reakcije. Narodno pozorište Tuzla od 300 sjedišta, bilo je jedva dovoljno da primi sve zainteresovane mlade Tuzlake.

Imajući u vidu brojne zanimljive događaje koji su se isto veče kada i „Građanska matura“ odvijali u Banjaluci, te početak Evropskog prvenstva u nogometu, prisustvo 70-ak mladih pokazalo je da su itekako spremni na promjene.

Najmanji interes pokazali su mladi u Zenici. Za nijansu bolji bili su mladi u Sarajevu, ali obzirom na broj mladih koji su se mogli odazvati pozivu a nisu, pripremamo im „popravni“ koncem augusta.

U saradnji sa partnerskim OCD pratit ćemo izlaznost mladih na Lokalnim izborima u gradovima u kojima je održana „Građanska matura“, budući da su većina ovih organizacija članice Koalicije „Pod lupom“.

Istovremeno, mladi iz ovih organizacija izrazili su želju da prošire stečeno znanje i budu učesnici seminara, koji će za njih pripremiti Fondacija CPI, o budžetskom procesu i mogućnostima uključivanja u ovaj proces kroz izradu novih prijedloga budžetske potrošnje. Tokom seminara mladi će imati priliku da sami urade konkretan prijedlog budžetske potrošnje za svoju lokalnu zajednicu, te prođu kroz tehnike lobiranja i zagovaranja kod lokalnih vlasti da se njihov prijedlog uvrsti u DOB.

Građanska matura je organizovana u okviru projekta “Od budžetske otvorenosti i dostupnosti do participativnosti”, finansiranog od strane Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine. U okviru ovog projekta će se realizovati i seminari o budžetskom procesu.

Posted in Otvoreno društvo - Vijesti, Vijesti and tagged .