Kreirajte sami svoju energetsku budućnost

Sarajevo, 26. januar 2016.

Video interfejs koji je nastao kao rezultat energetskog modela Bosne i Hercegovine kreiranog u sklopu projekta “Strategija za održivu energiju Jugoistočne Europe” predstavljen je danas na sastanku održanom u hotelu Bosnia u Sarajevu u organizaciji Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) iz Sarajeva.

 

IMG_0852

 

Uvodnu riječ održao je savjetnik ministra energije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije BiH Zlatan Bilanović. Diskusiji su prisustvovali predstavnici ministarstava i institucija s entitetskog i državnog nivoa, te javnih i privatnih kompanija iz energetskog sektora, kao i sektora velikih potrošača energije, predstavnici akademske zajednice i civilnog društva. U diskusiji koja je uslijedila, izneseni su različiti pogledi na razvoj energetskog sektora u Bosni i Hercegovni obzirom na to da se radi o tehnološki i financijski vrlo zahtjevnom i višedecenijskom projektu koji bi do 2050. godine trebao, prema planu i direktivama Europske unije, dovesti do smanjenja emisije stakleničkih plinova za 80% u odnosu na emisije iz 1990. godine.

Energetski model za 2050. godinu je prvi regionalni model sa javno dostupnim podacima, i kao takav, dat na slobodno korištenje svim građanima Bosne i Hercegovine. Model je usvojen u mnogim zemljama svijeta kao i od strane Međunarodne agencije za energiju (IEA) i analizira tehničke i ekonomske aspekte smanjenja emisija stakleničkih plinova. Za svaki veliki sektor, model nudi scenarije mogućih nivoa proizvodnje i potrošnje energije i emisije ugljen-dioksida do 2050. godine kao i načine utjecaja na njih ulaganjem u adekvatne tehnologije.

image
Fondacija CPI (Centar za zastupanje građanskih interesa) iz Sarajeva, koja je izradila energetski model za Bosnu i Hercegovinu, je uz banjalučki Centar za životnu sredinu dio projekta SEE SEP (Strategija za održivu energiju Jugoistočne Europe) partnerstva 18 organizacija civilnog društva iz cijelog regiona. Ove organizacije predvođene su SEE Change Net organizacijom i u saradnji su sa međunarodnim organizacijama World Wildlife Foundation, Bankwatch CEE i Climate Action Network, uz finansijsku podršku Europske unije i britanskog Ministarstva za energiju i klimatske promjene (DECC).

Video interfejs energetskog modela za 2050. godinu je dostupan online na sljedećem linku: http://see2050energymodel.net/

carboncalculator

Posted in Vijesti.