OBS konferencija: Rezultati mjerenja otvorenosti 14 budžeta bh. vlasti u 2012. godini

(Sarajevo, 11. 03. 2013.) Objavljeni rezultati mjerenja otvorenosti 14 budžeta centralne vlasti – Najotvorenije upravljanje budžetom na državnom nivou Bosna i Hercegovine – Zapadnohercegovačka županija i Zimbabve imaju jednak stepen otvorenosti.

Danas je u zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine održana OBS konferencija na kojoj su prezentovani rezultati mjerenja otvorenosti budžetskih procesa. Ovim istraživanjem su obuhvaćeni državni nivo, entiteti, Distrikt Brčko i svi kantoni, ukupno 14 budžeta. Radi se o nezavisnom, uporednom i redovitom mjerenju budžetske transparentnosti i odgovornosti koje u saradnji sa organizacijom International Budget Partnership sprovode ekspertne organizacije i predstavnici civilnog društva u stotinu zemalja svijeta, a u Bosni i Hercegovini ga sprovodi Centar za zastupanje građanskih interesa – Fondacija CPI.

Gospodin Salko Sokolović, član Komisije za budžet Parlamenta Bosne i Hercegovine, u uvodnoj riječi prezentirao je rad komisije i konstatirao je da iako se u zadnje vrijeme na državnom nivou bilježe neka poboljšanja potrebno je još puno napora da se stanje značajnije popravi. Sreto Pekić, zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije istakao je odgovornost svih nivoa i svih stubova vlasti za veću otvorenost, ali i potrebu da odgovorni snose posljedice.

Aleksandra Banović, istraživačica na projektu OBS, prezentirala je metodu i rezultate istraživanja. Od mogućih 100 poena otvorenosti predviđenih Open Budget Index metodologijom, 50 poena je dobio budžetski proces Bosne i Hercegovine na državnom nivou i time se nalazi na vrhu liste otvorenosti. U svjetskim razmjerima to je isti broj poena kao Argentina, Turska, Kostarika i Gana.
Slijede ga Bosansko-podrinjski kanton sa 45 i Kanton Sarajevo sa 42 poena. Hercegovačko-neretvanski kanton i Distrikt Brčko imaju jednak broj poena, 41. U sredini ljestvice nalaze se Federacija Bosne i Hercegovine sa 40 poena i Tuzlanski i Zeničko-Dobojski kanton sa 39 i Republika Srpska sa 36 poena.

Začelje predvode Hercegbosanska županija sa 35 poena, Županija posavska 34, Unsko-sanski kanton sa 27, Srednjo-bosanski kanton sa 26 i Zapadnohercegovačka županija sa 21 poenom, što je nešto manje poena nego Burkina Faso, a jedan više od Zimbabve-a, okorjele afrička diktature.
U cijelom konglomeratu problema zbog kojeg naša zemlje provodi desetljeća stojeći na mjestu ili klizeći unazad, pitanje angažiranosti građana i nepostojanja integriteta države je jedan od značajnijih. Uz ovakav stepen otvorenosti upravljanjem milijardama državnog novca, nije čudno što se građani ne uključuju u budžetske procese i prepuštaju političkim elitama da neometano provode svoje zamisli. Zauzvrat, državne vlasti nemaju nikakvo povjerenje građana bez kojeg ne mogu provesti nikakve reforme.

(infografika)

Posted in Događaji.