Održana panel diskusija “Izravno o zviždačima u BiH”

U saradnji sa Fakultetom političkih nauka (FPN) iz Sarajeva i Centrom za demokratske i vladine studije iz Tirane (CSDG – Albanija), u utorak, 13. 12. 2022. godine, fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI) organizovala je panel diskusiju: „Izravno o zviždačima u Bosni i Hercegovini“.

Diskusija je organizovana s ciljem približavanja tematike zviždača budućim analitičarima, stakeholderima i ekspertima – primarno studentima, te predstavljanja dosadašnjih iskustava vlasti i nadležnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, prisutne je ispred Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pozdravila prodekanesa za međunarodnu saradnju, prof. dr. Sanela Bašić, te Alen Vejzagić iz Centra za zastupanje građanskih interesa i Lejla Burgić ispred samog projekta.

Na panel diskusiji koju je moderirao viši asistent i doktorand na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Jasmin Hasanović, učestvovali su: Irfan Čengić, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ispred Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, doc. dr. Samir Forić sa Odsjeka za sociologiju i vanredna prof. dr. Belma Buljubašić sa Odsjeka za komunikologiju na Fakultetu političkih nauka UNSA.

Na početku panela, viši asistent Hasanović istakao je specifičnost ovog panela – to da za njegovo održavanje nije uzet nikakav povod, poput Međunarodnog dana zviždača, već su u fokusu bila tri razloga zbog kojih je potrebno da se o ovom pitanju govori svakodnevno, a to su: nepostojanje zakona o zaštiti zviždača na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, razmatranje potrebe za donošenjem takvog jednog zakona na kantonalnom nivou, te uključivanje teme o zviždačima u obrazovanje.

Panel diskusiju u potpi+unosti možete pregledati na sljedećem linku:

Posted in Događaji, Vijesti.