Fondacija CPI pita Vladu Federacije Bosne i Hercegovine: “Šta ćete uraditi sa novcem prikupljenim od poreza na topli obrok?”

Sarajevo, 13. oktobar 2016. godine

Fondacija CPI pita Vladu Federacije Bosne i Hercegovine:

“Šta ćete uraditi sa novcem prikupljenim od poreza na topli obrok?”

Jučer je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Vlada FBiH odbila prijedlog Udruženja poslodavaca FBiH i Saveza samostalnih sindikata BiH da se odgodi primjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa, koji je stupio na snagu 3. oktobra. Takvom svojom odlukom, koja je donešena bez saglasnosti Parlamenta, bez konsultacija sa organizacijama civilnog društva i uz protivljenje socijalnih partnera. Vlada je pokazala visok stepen socijalne neosjetljivosti prema svim zaposlenim građankama i građanima FBiH. Od ove populacije očekuje se da plati cijenu sprovođenja ovakve odluke, koja bi mogla biti i viša od 150 KM po zaposlenom. Ne možemo očekivati da će poslodavci prihvatiti dodatne troškove kako bi osigurali da njihovi zaposlenici održe isti nivo prihoda, nego da će, u najboljem slučaju, razliku između oporezivog i neoporezivog dijela toplog obroka prebaciti u bruto platu, gdje će ga radnici podijeliti sa državom na otprilike ravne dijelove.

topli-obrok

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI) smatra da je trebalo odgoditi ovu odluku do donošenja novog zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak. zakona kojim se predviđa smanjenje finansijskih obaveza poslodavcima i kojim se ublažavaju negativne posljedice na visinu primanja zaposlenih.

fotolia_123206235

Također, i mi kao i Sindikat smatramo nedopustivim da se pred kraj fiskalne godine uvode novi fiskalni nameti koji nisu planirani. Tim povodom pitamo Vladu FBiH:

  1. Kakvi se finansijski efekti očekuju od ovog neplaniranog prihoda, odnosno koliko će se novaca prikupiti uvođenjem novog poreza?
  1. Gdje će se usmjeriti, odnosno u koje svrhe će se potrošiti ova dodatna sredstva u budžetu FBiH?
  1. Da li će ovo oporezivanje dovesti samo do smanjenja plata, ili može doći i do otpuštanje radnika i koliko je radnih mjesta na ovaj način ugroženo?

Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa

Posted in Vijesti.