Uključivanje mladih u rješavanje društvenih problema, Građanska matura ponovo u Sarajevu

Sarajevo, 24. august 2016.

Nakon održavanja programa Građanske mature u šest bosanskohercegovačkih gradova u junu ove godine, Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa Sarajevo, (Fondacija CPI), po drugi put organizira Građansku maturu u Sarajevu. Događanje se održava u petak, 26. augusta 2016. u 19:30 sati u izložbenom prostoru Bosanskog kulturnog centra.

Edukativno zabavni program Građanske mature namijenjen je prije svega mladima koji se moraju aktivnije uključivati u društvene procese, uključujući masovniji izlazak na predstojeće lokalne izbore. Građanska matura pokazaće mladima kako da uvidom u javnu potrošnju ocijene rad političkih stranaka u prethodnom izbornom periodu. Mladi će imati priliku razgovarati o nezaposlenosti, iseljavanja iz zemlje i drugim problemima koji ih muče i kako da svojim djelovanjem utiču na njihovo rješenje.

13988660_10153651930687854_673391510_n

„Pošto je mladim, aktivnim, odgovornim i informiranim građanima potrebna i zabava, o ozbiljnim temama na duhovit način govoriće ekipa stand up komičara koje je okupila produkcija „Komedija s nogu“: Peđa Bajović, Hazim Mujčinović i Filip Andronik, a za muziku će biti zadužen DJ Keon“, poručila je Mirjana Sirćo, menadžerica grantova Fondacije CPI.

„Dosta često znam reći da to što se publika glasno smije – ne znači neophodno da se stand-up komičar šali. Mi stalno govorimo o ozbiljnim stvarima i prstom upiremo u nelogičnosti i stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, kao što su npr. privilegije političara i nedostatak ikakve odgovornosti za njihove postupke. Smijeh publike znači odobravanje našeg takvog stava. Valja to češće prodrmati!“, objašnjava Peđa Bajović.

Građanska matura je organizirana u okviru projekta „Od budžetske otvorenosti i dostupnosti do participativnosti“, finasiranog od strane Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

Posted in Otvoreno društvo - Vijesti, Vijesti.