Uskoro novi nastavak serijala BalkanMythBusters

BalkanMythBusters je multimedijalni projekat koji kroz web video radove propituje i educira o mitovima i predrasudama naše individualne i kolektivne sadašnjosti i budućnosti. Krenuli smo od primordijalnog nacionalizma koji je u našim glavama itekako prisutan i napravili dosta sadržaja na tu temu, razgovore sa relevantnim ekspertima i DNA testiranje nekoliko Bosanaca i Hercegovaca različitog porijekla i identiteta.

Prva priča „Svi ljudi u Bosni i Hercegovini su isti“, na temu etnički identiteti i porijeklo, posvećena je Evi Elviri Klonovski, antropološkoj forenzičarki, islandskoj Poljakinji koja već 18 goodina živi i radi u našoj zemlji. Živjela je i u komunističkom totalitarizmu i u jednom od najdemokratskijih društava u svijetu, širokog je obrazovanja i velikih interesa za kulturu i ljudska prava. Klonovski jasno, stručno i suvereno objašnjava pojmove identiteta na onom nivou na kojem se sa njima najčešće susreće – na nivou posmrtnih ostataka.

Uskoro objavljujemo i drugi nastavak serijala, rubriku u kojoj smo razgovarali sa nekoliko bh. građana, testirali njihov DNA i zajedno s njima dočekali rezultate. Svoje genetsko projeklo testirali su: Dervo Sejdić, Jakob Finci, Zoran Ivančić, Damir Marjanović, Marko Tomaš, Mario Knezović i Namik Kabil.

Nudimo i vama da se uključite, putem komentara na Youtube, na Facebook-u ili da uz pomoć ponudjene instant snimalice na web stranici balkanmythbusters.org u svoju kameru kratko kažete šta imate, a vezano za temu i sadržaj video radova. Linkove na svoje video radove ili na neke druge video radove koji vec postoje na Youtube ili Vimeo servisima mozete poslati mailom i ako su relevantni bit će postavljeni u rubrici “agregirani sadržaj”.

Posted in Vijesti.