Jugoistočna Evropa mora uhvatiti korak na području energetske efikasnosti, kaže novi izvještaj

Sarajevo, 30.09.2015. godine – Prema izvještaju objavljenom u Podgorici i Briselu u utorak 29.09.2015. godine, od strane grupe organizacija civilnog društva iz cijelog regiona , zemlje Jugoistočne Europe rasipaju više energije nego članice Europske unije,
Objavljen u završnoj fazi usvajanja Direktive o energetskoj efikasnosti u regionu u okviru Energetske zajednice , izvještaj pojašnjava zašto je usvajanje Direktive od ključnog značaja za zemlje Jugoistočne Europe. Podaci Energetske zajednice pokazuju da je najneefikasniji sektor zgradarstvo, koji može koristiti 20-40% manje energije ukoliko bi se upotrebljavale odgovarajuće mjere energetske efikasnosti . Štaviše, preko 500 miliona eura koji su na raspolaganju od strane međunarodnih razvojnih organizacija ostaje neiskorišteno, „zbog nedostatka odgovarajućih mehanizama (za dodjelu sredstava) koji bi povezivali lokalne projekte energetske efikasnosti i dostupnih finansijskih sredstava“ .
Većina zemalja Jugoistočne Europe zaostaje u ispunjavanju svojih trenutnih, neobavezujućih ciljeva od 9% ušteda energije do 2018. godine, koji su preporučeni okvirom Energetske zajednice. Usvajanje Direktive o energetskoj efikasnosti, planirano je za sredinu oktobra. Direktiva uključuje set obavezujućih mjera za postizanje cilja od 20% ušteda do 2020. godine, što bi moglo značajno promijeniti stanje u regionu. Međutim, ove promjene možemo očekivati samo ako ove zemlje pokažu iskrene namjere u ostvarivanju zadatih ciljeva.

Maroš Šefčovič, potpredjednik Europske komisije zadužen za Energetsku uniju, napisao je predgovor izvještaju u kojem ohrabruje zemlje Jugoistočne Europe da pojačaju napore na ostvarivanju energetske efikasnosti. „Energetska efikasnost je jedan od ključnih pravaca u Energetskoj uniji. Moramo iz osnova promijeniti razmišljanje o energetskoj efikasnosti i tretirati je kao zaseban izvor energije. Bolje korištenje energije u vrijeme borbe protiv klimatskih promjena je podsticaj za otvaranje novih radnih mjesta i privredni rast, ali i ulaganje u našu zajedničku budućnost“, izjavio je Šefčovič.
„Najveća prepreka energetskoj efikasnosti je potpuno odsustvo političke volje nekih od naših izabranih predstavnika da rade na njenom poboljšanju. Uznemirujuće je poređenje koliko se ulaže u ugalj koji zagađuje zrak i doprinosi klimatskim promjenama u odnosu na ulaganje u energetsku efikasnost, koja nam pruža toplije domove, mogućnost zapošljavanja i čistiju životnu sredinu.“, rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor organizacije SEE Change Net.
„Balansiran pristup energetskoj politici koji uključuje smanjivanje nepotrebne potrošnje kroz poboljšanja energetske efikasnosti će donijeti mnoge dobrobiti ekonomijama zemalja Jugoistočne Europe.“, izjavio je Rod Janssen, glavni autor izvještaja. „Kreirajući neophodnu okvirnu politiku za energetsku efikasnost, zemlje Jugoistočne Europe mogu smanjiti cijenu energije i energetsko siromaštvo, učiniti poslovanje efikasnijim i smanjiti uvoz energije.“, dodao je Janssen.

Pred Klimatski samit u Parizu, dužnost EU je da ohrabri svoje susjede da ulože napore kojima če uštediti energiju i na taj način očuvati klimu.“, izjavila je Dragana Mileusnić, koordinatorica za energetsku politiku za Jugoistočnu Europu iz organizacije Climate Action Network Europe. „Usvajanje Direktive o energetskoj efikasnosti na Balkanu je najvažniji korak u reformi Energetske zajednice koja do sada nije uspjela da dovede do kreiranja naprednih klimatskih politika u Jugoistočnoj Europi.“, dodala je Mileusnić.

Cijeli izvještaj na engleskom jeziku

Prevod dijela izvještaja koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu

Posted in Vijesti.