Mladi Sarajeva prošli na popravnom

Osvrt Mirjane Sirćo, menadžerice projekta nakon završne Građanske mature u Sarajevu

Sarajevo 1. septembar 2016.

Više od 80 mladih Sarajeva, u petak uvečer 26. augusta 2016. godine u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, uspješno je položilo Građansku maturu.

U dvosatnom druženju učilo se i zabavljalo, razgovaralo o životu mladih u Bosni i Hercegovini, zajedničkim problemima koje svi imaju kao npr. nezaposlenost, nemogućnost osamostaljivanja i zasnivanja vlastite porodice, te činjenici da sve veći broj mladih ide u druge države da rade nakon završene srednje škole ili fakulteta.

Naša osnovna poruka mladima sa ovog skupa je bila da se sami moraju više društveno angažovati, kako bi se riješili ovi problemi. To znači da moraju glasati na predstojećim Lokalnim izborima, a potom pratiti rad izabranih predstavnika i tražiti njihovu odgovornost za loše donesene odluke. Vlasti koje mi biramo na općim i lokalnim izborima odlučuju o mnogim stvarima koje se direktno tiču naših života i kroz ekonomske politike utiču na to koliko će ljudi biti zaposleno, kakvo će nam biti obrazovanje, kakve su nam zdravstvene usluge, po kakvim cestama ćemo se voziti i u kakvom javnom prijevozu, koliko će se novca izdvajati za mlade, kakve će biti penzije, hoće li se u bescjenje prodati općinsko zemljište strancima i graditi naselje u vodozaštinoj zoni glavnog grada BiH, da li će ulica u kojoj živimo biti osvjetljena itd.

Da bi mladi (a i svi drugi građani) uspješno učestvovali u donošenju odluka moraju biti dobro informisani o svim aktivnostima vlasti, njihovim programima rada i planovima, a posebno o tome kako vlasti na svim nivoima  prikupljaju i troše javna sredstva.

Javna vlast je dužna da građanima pruži sve ove informacije, ali ona to uglavnom ne radi. Stoga smo mi uradili dio njihovog posla i svim učesnicima podijelili Priručnik za Građansku maturu (gdje se govori o značenju i značaju ekonomskih politika) kako bi sami mogli pratiti da li vlasti i kojom dinamikom provode obećane mjere i kakve to implikacije ima na budžete, te ih uputili na našu Bazu javnih finansija iz koje mogu pratiti kretanje prihoda i rashoda i to ne samo u svojim lokalnim zajednicama već u svim općinama u BiH, entitetima, kantonima, Distriktu Brčko i državnom nivou.

O svemu ovome govorili su na svoj način i komičari produkcije Komedija s nogu, na čelu sa Peđom Bajovićem, te Filipom Andronikom i Hazimom Mujčinovićem. Ugodnijem druženju svoj doprinos dao je i DJ Keon.

Ovdje možete preuzeti Priručnik za Građansku maturu u PDF formatu.

 

Posted in Otvoreno društvo - Vijesti, Vijesti.