Baza javnih finansija predstavljena studentima ekonomije u Banjoj Luci

Banja Luka, 2. decembar 2016.

Danas smo održali prezentaciju Baze javnih finansija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Naš domaćin je ovom prilikom bio profesor dr Nikola Špirić, koji nam je omogućio da prezentiramo bazu na njegovom predavanju iz oblasti monetarnih i javnih finansija.

img_1920

Prisutni studenti sa zanimanjem su pratili prezentaciju i izrazili zadovoljstvo što im je omogućen pristup informacijama o načinu prikupljanja i trošenja javnih sredstava na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, te samim tim i olakšano pisanje seminarskih i drugih naučno istraživačkih radova tokom studija. Istakli su da su do sada prilikom pisanja seminarskih radova  morali potrošiti mnogo vremena i truda za prikupljanje daleko manjeg  broja informacija.

img_1926

Mi smo im također prenijeli naše iskustvo i probleme kod traženja dokumenata o izvršenju budžeta na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, te na nivou jedinica lokalne samouprave u BiH, prilikom kreiranja Baze javnih finansija. Svake godine morali smo se bar 10-ak puta obraćati ombudsmanima jer institucije nisu dostavljale tražene podatke koje su po osnovu Zakona o slobodi pristupa informacijama bile dužne da dostave. Također, svake godine nam je bar jedna institucija nudila da dođemo kod njih i pogledamo Izvršenje budžeta, a apsurdnost ovakvog prijedloga nije potrebno ni objašnjavati.

U kreiranje Baze javnih finansija uloženo je mnogo vremena, truda i materijalnih sredstava tako da nam je bilo veliko zadovoljsvo vidjeti interes studenata za praktično korištenje ove baze i njihovu spremnost da ono što su čuli podjele kako sa svojim kolegama na fakultetu tako i sa prijeteljima koji se ne bave ekonomijom, ali su zaiteresirani za tokove javnog novca.

Mirjana Sirćo
grant menadžerica

Posted in Otvoreno društvo - Vijesti, Vijesti.