Fondacija CPI organizira Građansku maturu u šest gradova Bosne i Hercegovine

Najava događaja

Sarajevo 13. maj 2016.

Građanska matura je simboličan naziv za događaj koji Fondacija CPI (Centar za zastupanje građanskih interesa) želi ponuditi maturantima kao novi i originalan način da obilježe završetak školovanja, da nauče nešto novo i da se pri tome dobro zabave,

Sarajevo (1)

Budući da sve više mladih odlazi iz BiH, a da nam u ovoj godini predstoje Lokalni izbori, namjeravamo da tokom juna realizujemo niz zabavno edukativnih aktivnosti za mlade u 6 bosanskohercegovačkih gradova: Zenica, Sarajevo, Mostar, Tuzla, Doboj, i Banja Luka. Želimo da animiramo mlade ljude da utiču na ambijent u kome žive, da traže odgovornost političara za pogrešno donesene odluke, ili obećano a neučinjeno, da se zainteresiraju kako se troše budžetska sredstva, a naročito ona namijenjena mladima, te da ih potaknemo da izađu na izbore i glasaju kao dobro informisani građani.

Dvosatno okupljanje biće ispunjeno muzikom, razgovorom o političkoj situaciji, značaju otvorenosti budžetskog procesa, sa osvrtom na to šta im pruža i kako se koristi Baza javnih finansija Fondacije CPI. Nastupom ekipe komičara iz Komedije s nogu – Stand up Comedy ova događanja dobiće i svoj zabavni dio.

Skupove planiramo realizovati u navedenim gradovima u saradnji sa lokalnim organizacijama civilnog društva (Medica Zenica, Agencija lokalne demokratije Mostar, Omladinski resursni centar Tuzla, Udruženje za edukaciju i političko obrazovanje Teslić i Udruženje građana Perpetuum Mobile – Centar za razvoj mladih i zajednice Banja Luka).

Građanska matura je organizirana u okviru projekta “Od budžetske otvorenosti i dostupnosti do participativnosti”, finasiranog od strane Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

1. juni 2016. Zenica, Family Centar Ekran, 18.00
2. juni 2016. Mostar, Muzička škola, 18.30
3. juni 2016. Sarajevo, Velika sala Općine Stari Grad, 18.00
7. juni 2016. Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, 18.00
9. juni 2016, Doboj, Dom vojske, 18.00
10. juni 2016. Banja Luka, Hotel Bosna, 18.30 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Posted in Događaji, Otvoreno društvo - Vijesti, Vijesti.