Održana konferencija „Partnerstvo za otvorenu vlast u BiH – principi i prakse“ u sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 29. Januar 2016.

Konferencija pod nazivom „Partnerstvo za otvorenu vlast u BiH – principi i prakse“, u organizaciji Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (Fondacija CPI), održana je u Sarajevu, 29. januara  2016. godine u sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj ove konferencije jeste promocija obaveza koje proističu iz članstva Bosne i Hercegovine u multilateralnoj inicijativi Partnerstvo za otvorenu vlast – Open Government Partnership (OGP), te iniciranje reformi u oblasti transparentnosti vlasti. U radu konferencije učestvovali su zastupnici Parlamenta FBiH, uposlenici u javnoj upravi, predstavnici organizacija civilnog društva i međunarodne zajednice. Učesnicima su iskustva susjednih zemalja predstavili predavači: Tamara Puhovski, ekspert za Partnerstvo za otvorenu vlast iz Hrvatske i Stefan Vukotić, šef Biroa za informisanje inostrane javnosti, Službe za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore.

 

IMG_0875

IMG_0884

 

IMG_0892

Partnerstvo za otvorenu vlast je globalna multilateralna inicijativa za transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti, čije članice se obavezuju na konkretne mjere i djelovanje u oblastima transparentnosti, osnaživanja učešća građana u procesima donošenja odluka, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija.

Konferenciju su organizovali Parlament FBiH i Centar za zastupanje građanskih interesa, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske.

IMG_0876

IMG_0896

IMG_0900

IMG_0906

IMG_0908

IMG_0912

Posted in Vijesti.