Prezentiran novi model za planiranje dekarbonizacije energetike u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 22. juni 2015. godine – Diskusija o razvoju energetskih scenarija dekarbonizacije sektora energije kao i njegove uloge u održivosti snabdijevanja energijom bazirana na osnovu novog energetskog modela kreiranog u sklopu projekta “Strategija za održivu energiju Jugoistočne Evrope” započela je danas na skupu održanom u zgradi Delegacije Evropske unije u organizaciji Fondacije CPI iz Sarajeva i Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

green

Uvodnu riječ održao je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske Unije u Bosni i Hercegovini. Diskusiji su prisustvovali predstavnici relevantnih ministarstava i institucija državnih i entitetskih vlasti, te javnih i privatnih kompanija iz energetskog sektora, kao i sektora velikih potrošača energije, predstavnici akademske zajednice i civilnog drustva. U diskusiji koja je uslijedila, izneseni su različiti pogledi na razvoj energetskog sektora u Bosni i Hercegovni obzirom na to da se radi o tehnološki i financijski vrlo zahtjevnom i višedecenijskom projektu koji bi do 2050. godine trebao, prema planu i direktivama Evropske unije, dovesti do smanjenja emisije stakleničkih plinova za 80% u odnosu na emisije iz 1990. godine.

20150622_101246

 

Energetska strategija zemlje, sigurnost snabdijevanja energijom, utjecaj na okolinu i na zdravlje građana, cijena energije koja je bitan faktor za konkurentnost privrede, su previše važni za budućnost zemlje da bi bili prepušteni pojedinim, zatvorenim interesnim grupama. Zato ovaj model sa svojim podacima i pretpostavkama omogućuje i potiče početak dijaloga izmedju proizvođača, distributera, trgovaca energijom, velikih potrošača, zakonodavaca, regulatora, akademske zajednice, građana i civilnog društva. Svi oni imaju dužnost i obavezu da kroz sučeljavanje argumenata doprinesu optimalnom putu razvoja energetike koji će biti najbolji za Bosnu i Hercegovinu i njene građane i omogućiti postizanje evropskih normi koje će procesom pristupanja Evropskoj uniji postati obavezujuće.

20150622_102219

Fondacija CPI (Centar za zastupanje građanskih interesa) iz Sarajeva, koja je izradila energetski model za Bosnu i Hercegovinu, je uz banjalučki Centar za životnu sredinu dio SEE SEP (Strategija za održivu energiju Jugoistočne Evrope) partnerstva 14 organizacija civilnog društva iz cijelog regiona. Ove organizacije predvođene su SEE Change Net organizacijom i u suradnji su sa međunarodnim organizacijama World Wildlife Foundation, Bankwatch CEE i Climate Action Network, uz finansijsku podršku Evropske unije i britanskog Ministarstva za energiju i klimatske promjene (DECC). Za svaki veliki sektor, model nudi scenarije mogućih nivoa proizvodnje i potrošnje energije i emisije ugljen-dioksida do 2050. godine kao i načine utjecaja na njih ulaganjem u adekvatne tehnologije.

20150622_103847

Posted in Vijesti.