U cilju odgovornijeg upravljanja javnim novcem Fondacija CPI osniva mrežu za monitoring javnih finansija

Sarajevo, 22.09.2014.

U okviru projekta: „Stvaranjem sektorske mreže do povećanja fiskalne transparentnosti“, Fondacija CPI u suradnji sa Centrom za informativnu dekontaminaciju mladih iz Banja Luke (CID) organizirala je osnivački sastanak mreže u prostorijama hotela Bosnia, u ponedjeljak, 22. 9. 2014. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, medija, akademske zajednice, kao i predstavnici vlasti i poslovnog sektora, s ciljem formiranja snažne mreže svih učesnika zainteresiranih za rješavanje ključnih problema, koji se tiču javnih finansija na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se sprovodi u sklopu Programa održivosti civilnog društva u BiH (CSSP) koji je finansijski podržan od strane USAID-a i Britanske ambasade u BiH, a koji implementiraju CCI i CPCD.

Planirano je da se već na prvom sastanku povede rasprava i pokuša identificirati 10 ključnih problema budžetske netransparentnosti, te da se izdvoje prioritetni problemi čije će se rješavanje zagovarati u daljnjem radu na programu.

Građani Bosne i Hercegovine su nedovoljno upoznati sa budžetskim procesom i načinom kako u tom procesu mogu učestvovati. Zbog toga je potrebno utjecati na vlasti da proces budžetiranja približe građanima, omogućujući im tako aktivnu ulogu u budžetskom procesu.
Aktivnosti mreže će se ubuduće fokusirati na zagovaranje rješavanja identificiranih problema, praćanje javih finansija i jačanje učešća građana u donošenju odluka o načinu na koji se troši javni novac.

IMG_0292

 

 

Posted in CSSP Vijesti, Vijesti.